
Składniki:
Salsa pomidorowa:
- 5-6 liści bazylii, świeżych
- 5-6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ¼-½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 50 g ogórka, pokrojonego na kawałki
- 230-250 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Guacamole:
- 10-12 gałązek kolendry, świeżej
- 1 ząbek czosnku
- ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 40 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 250 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Zobacz również – Warzywne burgery z sałatką
Burgery z chorizo:
- 1 ząbek czosnku
- 80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
- 500 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki,
- lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia burgerów
- 4 plastry sera cheddar
- 4 bułki do burgerów
- 4 łyżki majonezu
- 4-8 liści sałaty rzymskiej, miniaturowej
- 4 łyżki pestek granatu, do podania
Sposób przygotowania:
Salsa pomidorowa:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić.
- Dodać ogórek, rozdrobnić.
- Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać sól, pieprz i ocet winny, wymieszać
- Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione zioła z ogórkiem, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Guacamole:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, czosnek, papryczkę chili i cebulę szalotkę, rozdrobnić.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidor, rozdrobnić.
- Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać sok z limonki, sól i pieprz, rozdrobnić.
- Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniony pomidor z dodatkami, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki.
Burgery z chorizo:
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić.
- Dodać chorizo, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobnione chorizo i czosnek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić.
- Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z chorizo i czosnkiem, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia.
- Z powstałej masy uformować 4 kotlety. Burgery z chorizo smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 min z jednej strony, następnie odwrócić, na każdym burgerze położyć plaster sera cheddar, smażyć kolejne 2-3 min. Burgery zdjąć z patelni, odstawić.
- Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Na spodzie bułki rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć 1-2 liście sałaty rzymskiej, następnie nałożyć 1 łyżkę przygotowanej wcześniej salsy pomidorowej, ułożyć na niej burger z serem cheddar, 1-2 łyżki przygotowanego wcześniej guacamole i 1 łyżkę pestek granatu. Całość nakryć górną częścią bułki. W ten sam sposób przygotować pozostałe burgery. W środek każdego burgera wbić patyczek do szaszłyków.
- Burgery z chorizo, guacamole i granatem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.