Warzywne burgery z sałatką

Hamburger to specjał, który łączy wszystkich fanów dobrego jedzenia, niezależnie od stosowanej diety czy przekonań z nią związanych. Szeroki wybór roślinnych dodatków sprawia, że każdy z ciekawością i dużym apetytem może podejść do wege burgera.

Warzywne burgery z sałatką

Składniki:

  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • 4 bułki do burgerów
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 batat
  • 0,25 szklanki czarnej soczewicy beluga
  • 2 garści rukoli
  • 1 szczypta Chili z Indii Knorr
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 pęczek natki kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, aż stanie się miękka.
  2. Batata upiecz do miękkości, a fasolę odcedź z zalewy na sitku. Następnie rozgnieć widelcem gotowego batata i fasolę.
  3. Do rozgniecionych warzyw dodaj soczewicę, posiekaną natkę kolendry oraz chili. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Z warzywnej masy uformuj cztery kotlety podobnej wielkości.
  5. Ułóż burgery na blasze z pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 12 minut. Możesz też usmażyć kotlety w pergaminie na grillu.
  6. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem rukolę, a następnie połącz ją z oliwą z suszonych pomidorów i cebulą oraz pomidorami suszonymi pokrojonymi w wąskie paski.
  7. Sałatkę dopraw pieprzem, solą i octem balsamicznym.
  8. Bułki przekrój na pół i opiecz. Gotowe posmaruj wegańskim majonezem.
  9. Upieczone burgery nałóż na spody bułek, dodaj sałatkę i przykryj górną częścią pieczywa. Danie serwuj od razu po przygotowaniu.