
Makaron cannelloni ze szpinakiem, czosnkiem i śmietankowym kremowym serem to doskonała propozycja dania w południowym stylu. Coraz częściej sięgamy po kulinarne inspiracje z całego świata. Nie grozi nam nuda, ponieważ w kuchni wciąż odkrywamy nowe możliwości i połączenia smaków. Każdego dnia możemy inspirować się różnymi zakątkami globu, testując nowe receptury.
Kuchnia śródziemnomorska wyróżnia się bogactwem wielu aromatów. Jest niesamowicie smaczna, prosta i dodatkowo – bardzo efektowna! Danie z kultowym, włoskim makaronem cannelloni, czyli dużymi rurkami idealnymi do nadziewania, zachwyca aromatami czosnku, oliwy z oliwek, przypraw i szpinaku. Aksamitną gładkość nadzienia uzyskasz, dodając do niego ser kremowy w trójkącikach, przygotowany z najwyższej jakości naturalnych składników – mleka, sera i aromatycznych dodatków. Połączenie smaków w tej potrawie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Zapieczone ze śmietanką cannelloni ze szpinakowo-serowym nadzieniem będzie znakomitą i oryginalną propozycją letniego obiadu. Zaskakująca forma, efektowne, aromatyczne wnętrze i śródziemnomorski styl to idealny kulinarny wybór w letnie dni!
Składniki:
- ok. 12 rurek makaronu cannelloni
- 2 łyżki oliwy
- 250 gramów świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland w trójkącikach
- 200 mililitrów śmietanki 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 opakowania sera kremowego w plastrach śmietankowego Hochland
Sposób przygotowania cannelloni:
- Na oliwie podsmażyć chwilę posiekany czosnek.
- Dodać szpinak, chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodać rozdrobnione sery śmietankowe w krążku, dokładnie połączyć.
- Masą nadziewać rurki makaronu, układać w naczyniu żaroodpornym, zalać śmietanką i przykryć naczynie folią aluminiową.
- Piec ok. 30 minut (180°), następnie zdjąć folię. Na wierzchu poukładać plastry sera.
- Piec kolejne 15 minut, tym razem bez przykrycia.
Smacznego!