Makaron tagliatelle z pesto

Zdrowe posiłki nie muszą być monotonne i niesmaczne! Co ważne, można je przygotować w domu. Sprawdź prosty przepis na pyszny makaron tagliatelle z pesto!

Makaron tagliatelle z pesto
Makaron tagliatelle z pesto

Zdrowa dieta zaczyna się już na etapie wyboru odpowiednich składników. Na początku letniego sezonu pojawiają się warzywa, które chociaż można kupić w markecie przez cały rok, latem nabierają intensywniejszego smaku i mają znacznie więcej wartości odżywczych. Wprowadzenie zdrowego jadłospisu pozwoli nam również na nabranie energii do letnich aktywności. Propozycją letniego dania jest makaron tagliatelle z pesto, którego przyrządzenie jest naprawdę bezproblemowe.

Składniki na makaron tagliatelle z pesto

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 50 g tartego parmezanu
  • 50 g orzeszków pini
  • 200 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do kielicha blendera dodaj pomidory suszone, 2 ząbki czosnku, parmezan i orzeszki.
  2. Dodaj oliwę z oliwek. Całość zblenduj (zależnie od upodobań mogą być większe kawałki lub na gładką masę).
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku.
  4. Dodaj pesto. Lekko podsmaż, następnie dolej śmietanę.
  5. Całość zagotuj i zredukuj delikatnie sos. Dodaj ugotowany makaron.
  6. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.