Zdrowa dieta zaczyna się już na etapie wyboru odpowiednich składników. Na początku letniego sezonu pojawiają się warzywa, które chociaż można kupić w markecie przez cały rok, latem nabierają intensywniejszego smaku i mają znacznie więcej wartości odżywczych. Wprowadzenie zdrowego jadłospisu pozwoli nam również na nabranie energii do letnich aktywności. Propozycją letniego dania jest makaron tagliatelle z pesto, którego przyrządzenie jest naprawdę bezproblemowe.
Składniki na makaron tagliatelle z pesto
- 500 g makaronu tagliatelle
- 150 g suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 50 g tartego parmezanu
- 50 g orzeszków pini
- 200 ml śmietanki słodkiej 18%
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do kielicha blendera dodaj pomidory suszone, 2 ząbki czosnku, parmezan i orzeszki.
- Dodaj oliwę z oliwek. Całość zblenduj (zależnie od upodobań mogą być większe kawałki lub na gładką masę).
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku.
- Dodaj pesto. Lekko podsmaż, następnie dolej śmietanę.
- Całość zagotuj i zredukuj delikatnie sos. Dodaj ugotowany makaron.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.