Różne rodzaje masła orzechowego na różne okazje! Poznaj zalety tego przysmaku!

Najpopularniejsze masło orzechowe zrobione jest z fistaszków i wiele osób uznaje je za pyszny, lecz niekoniecznie najzdrowszy smakołyk.

Różne rodzaje masła orzechowego na różne okazje! Poznaj zalety tego przysmaku!
Różne rodzaje masła orzechowego na różne okazje! Poznaj zalety tego przysmaku!

Jeśli też jesteś jego smakoszem, przekonaj się, że jest to bardzo wartościowy produkt, który może być elementem zdrowej diety. Wystarczy wiedzieć, jak wybrać dobre masło orzechowe, ponieważ tak naprawdę istnieje jego mnóstwo rodzajów.

Masło orzechowe – dla Twojego zdrowia!

Termin masło orzechowe kojarzy nam się słusznie z gęstym i pysznym kremem, który najlepiej smakuje rozsmarowany na porcji chrupiącego pieczywa. Osoby przywiązujące do zdrowego stylu życia często jednak mają wątpliwości, czy taka pasta jest dobrym wyborem, choćby dlatego, że ma sporo kalorii.

Tymczasem dietetycy zgodnie twierdzą, że warto ją jeść. Jej bazą są orzechy, które są źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych m.in. białka roślinnego, błonnika, zdrowych tłuszczów oraz wielu minerałów takich jak magnez, potas, żelazo, czy wapń. W maśle skoncentrowane jest wszystko to, co jest najlepsze w orzechach i właśnie dlatego warto je włączyć do codziennej diety.

rodzaje masła orzechowego
Różne rodzaje masła orzechowego na różne okazje! Poznaj zalety tego przysmaku!

A ile kalorii ma masło orzechowe? Dość dużo, bo 100 g tego produktu w zależności od rodzaju dostarcza aż 600-700 kcal. Wystarczy więc jeść go z umiarem np. jedną łyżkę dziennie, w której mieści się około 20 g kremu, a więc zaledwie 120 kcal.

Niezwykle ważne jest także, by kupować dobre masło orzechowe, czyli wyprodukowane w 100% z orzechów i bez żadnych dodatków typu sól, cukier, syrop glukozowy, czy konserwanty. Właśnie takie pasty dostarcza polska firma Olini, która wytwarza je małymi partiami i z przeróżnych orzechów. Każdy jej krem ma więc nieco inne wartości odżywcze, smak oraz właściwości.

Masło z orzechów laskowych – źródło zdrowych tłuszczów

Do jednych z najzdrowszych odmian kremu należy masło z orzechów laskowych, pomimo że jest dość kaloryczne. Owoce leszczyny, z których jest ono zrobione, mają wyjątkowo cenne właściwości zdrowotne. Zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu i jednocześnie podnosić frakcję tego „dobrego”. Spożywanie wytworzonej z nich pasty jest zatem wskazane w profilaktyce miażdżycy i dlatego jest ona szczególnie polecana dla seniorów.

Różne rodzaje masła orzechowego na różne okazje! Poznaj zalety tego przysmaku!

Masło z orzechów arachidowych – porcja roślinnego białka!

Najpopularniejszym produktem jest bez wątpienia masło z orzechów arachidowych. Tak naprawdę pochodzą one z rośliny należącej botanicznie do tej samej rodziny co groch, czy fasola. Jak wiadomo, „strączki” są najlepszym źródłem roślinnego białka i fistaszki mają wyjątkowo dużo, bo aż 25-27 g na 100 g. Właśnie dlatego wytworzony z nich krem jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. W umiarkowanych ilościach nie zaszkodzi on smukłej sylwetce, ponieważ orzeszki ziemne są najmniej kaloryczne i zawierają sporo błonnika wspomagającego metabolizm.

Masło z pistacji – idealne dla wegan i wegetarian!

Idealne dla wegan i wegetarian jest także masło pistacjowe, ponieważ zawiera równie sporo białka (nawet 24%). Ponadto jego spożywanie pomaga dostarczyć do organizmu wiele innych substancji m.in. beta-karotenu (który jest silnym antyoksydantem), potasu oraz witamin B6 i B1. Zielone orzeszki wyróżniają się też niepowtarzalnym smakiem i dlatego zrobiony z nich krem jest po prostu pyszny.

Różne rodzaje masła orzechowego na różne okazje! Poznaj zalety tego przysmaku!

Przy okazji warto wspomnieć, do czego masło orzechowe można w ogóle wykorzystywać. Jak się okazuje, ma ono wszechstronne zastosowanie w kuchni. Możesz nim po prostu smarować kanapki, ale także używać do wielu dań i to zarówno tych słodkich, jak i słonych. Wystarczy wybrać produkt bez dodatku soli i cukru, a wówczas po połączeniu go np. z miodem będzie się idealnie nadawał jako uzupełnienie owsianki czy smarowidło do naleśników i omletów. Możesz go też dodawać do potraw wytrawnych np. do sosów (aby poprawić ich konsystencję), czy jednogarnkowych dań warzywnych (aby „podkręcić” ich smak).

Poznaj propozycje od Olini

Włącz naturalne masło orzechowe do swojej codziennej diety, ponieważ zyska na tym Twoje zdrowie oraz smak przygotowywanych przez Ciebie potraw. Wybierz jednak produkt najwyższej jakości. Sprawdź ofertę polskiej firmy Olini, która wytwarza właśnie takie masła z różnych orzechów i dostarcza je wyłącznie bezpośrednio do klientów w specjalnych słoiczkach chroniących ich najcenniejsze właściwości.

Artykuł sponsorowany