Składniki:
- opakowanie ciastek owsianych
- 2- 3 łyżki oleju kokosowego
- Czekolada deserowa100 g
- 1 serek mascarpone
- 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka słodkiej śmietany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Rozkruszyć ciastka w mikserze
- Kruszonkę wymieszać w misce z olejem kokosowym
- Wykleić posmarowane naczynie do tarty
- Przycisnąć, tworząc zwarty spód
- Podpiec w piekarniku na złoto – ok. 15-20 min w 180 stopniach.
- Wystudzić.
- Czekoladę deserową pokroić na drobną kostkę (ok. pół czekolady) albo zetrzeć na grubych oczkach na tarce
- Mascarpone, startą czekoladę, krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe wymieszać w mikserze na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta można dodać łyżkę słodkiej śmietany.
- Wylać masę na wystudzony spód i udekorować malinami, miętą oraz resztą pokruszonej czekolady.
- Przed podaniem schłodzić przez ok. 3 godziny.