Deser warty grzechu, czyli tosty francuskie!

Lato to doskonały czas na lekkie desery z sezonowych owoców. Szybki i prosty w przygotowaniu deser, który proponujemy to francuski rarytas.

Deser warty grzechu, czyli tosty francuskie!

Delikatne i miękkie tosty. Ich aromatyczny zapach roznosi się po całym mieszkaniu sprawiając, że nawet gałka lodów o poranku nie przysporzy nam wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • Chałka
  • 2 jajka
  • Cukier waniliowy
  • Cynamon
  • Pół szklanki mleka
  • Gałka lodów waniliowych
  • Brzoskwinia
  • Ocet o smaku mirabelki marki Kühne
  • Masło do smażenia
  • Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Chałkę kroimy na kromki. Jajka mieszamy razem z cukrem, cynamonem i mlekiem. Dokładnie namaczamy w mieszance chałkę i smażymy na maśle. Brzoskwinię obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na cząstki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tosty układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem z brzoskwiniami. Na wierzchu kładziemy gałkę lodów i polewamy wszystko octem mirabelkowym. Dekorujemy listkiem mięty.