Ciasta na zimno i serniki bez pieczenia znakomicie nadają się do wykorzystania sezonowych owoców, które pysznie skomponują się z galaretkami i lodami. Do przygotowania sernika na zimno możesz wykorzystać nie tylko ulubiony serek homogenizowany czy najlepszy twarożek, ale także… kaszę jaglaną!
Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną
Podstawą tego wspaniałego deseru na zimno jest kasza jaglana, która w połączeniu z gęstym jogurtem greckim i cukrem wanilinowym (lub laską wanilii) tworzy pyszną, słodką masę. Ideału dopełnia smaczna galaretka, świeże owoce i orzeźwiająca mięta.
Składniki:
- 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych, malin, itp.,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 4 szklanki mleka,
- 800 g jogurtu greckiego,
- cukier wg upodobania (może być np. ksylitol),
- 8 łyżeczek żelatyny,
- maliny i inne owoce letnie.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą zimną wodą, aż woda w garnku będzie klarowna. Zalej kaszę zimnym mlekiem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut (zobaczysz, kiedy kasza całkowicie wchłonie mleko). Mieszaj kaszę w trakcie gotowania, a na koniec odstaw do ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuść w stosownej ilości wody – wg przepisu na opakowaniu.
- Do kaszy dodaj jogurt grecki, cukier, cukier wanilinowy i żelatynę. Zmiksuj wszystko razem – aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Tortownicę lub blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i na nią wyłóż uzyskaną masę. Na wierzchu rozłóż dowolnie wybrane przez Ciebie owoce. Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
- Galaretki rozpuść w nieco mniejszej ilości wody. Zostaw do ostudzenia i kiedy trochę zgęstnieją, zalej nimi owoce.
- Deser wstaw ponownie do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem każdą porcję udekoruj dodatkowymi owocami i listkami mięty.
Ten przepis na sernik z kaszą jaglaną i wiele innych znajdziesz na Smakasze.pl!
Przepis na sernik bez pieczenia z serkiem homogenizowanym
Od teraz Twój ulubiony serek homogenizowany może być podstawą do zrobienia przepysznego sernika bez pieczenia na lato! Od Ciebie zależy, czy Twój sernik będzie miał delikatny smak śmietanki czy może nieco intensywniejszy smak wanilii.
Składniki:
- 500 g serka homogenizowanego,
- 200 g śmietanki 36%,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki żelatyny,
- 300 g biszkoptów,
- 1 opakowanie owocowej galaretki,
- owoce.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę przygotuj wg opisu na opakowaniu. Pamiętaj, żeby jej nie gotować, tylko lekko podgrzewać na gazie. Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania cukier wanilinowy. Na koniec dodaj serek homogenizowany i żelatynę, całość bardzo delikatnie wymieszaj widelcem lub szpatułką.
- Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (przy innej blaszce odpowiednio przelicz ilość składników!). Układaj blisko siebie biszkopty (możesz je łamać na mniejsze kawałki, aby szczelniej do siebie przylegały).
- Na biszkoptowy spód wylej masę serową i wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Kiedy zacznie gęstnieć, wylej ją na masę serową, na którą wcześniej wyłożysz owoce.
- Ponownie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Cierpliwości! Po tym czasie będziesz mogła jeść przepyszny sernik na zimno!