Tradycyjne lody chałwowe
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (300 g)
- 3 łyżki pasty tahini np. marki Jasmeen
- 600 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
- sos malinowy lub maliny do podania
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Lody można przygotować w maszynie do lodów według instrukcji, następnie zamrozić. Bez maszyny wystarczy podczas mrożenia pamiętać o mieszaniu mniej więcej co 30 min przez 3 godziny, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.
- Lody podawaj z malinami lub polane sosem malinowym.
Lody bananowo- chałwowe
Składniki:
- 2 zamrożone banany, pocięte wcześniej na plasterki
- 3 łyżki pasty tahini np. marki Jasmeen
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ⅛ łyżeczki kardamonu
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
- Pokrój banany w plastry i zamroź w torebce lub pojemniku. Następnego dnia wszystkie składniki włóż do naczynia i zblenduj.
- Masa jest gotowa do nakładania do miseczek od razu po wymieszaniu. Podawaj z syropem klonowym albo prażonym sezamem.
UWAGA: Bananowe lody dość szybko topnieją, dlatego aby przedłużyć ich trwałość dobrze jest przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki, a lody wykładać dopiero do schłodzonych misek.
Smacznego!