
Składniki:
- 100 gr migdałów
- garść płatków migdałowych
- 1 gruszka lub garść zielonych winogron bez pestek w sezonie winogronowym
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 pszenna bułka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki zimnej wody
- kilka listów świeżej szałwii
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- czerwony pieprz (ale może być czarny)
- szczypta soli himalajskiej
- łyżeczka klarowanego masła
- kawałek świeżego imbiru (w wersji na gorąco)
Sposób przygotowania:
- Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie dobrze odcisnąć. Migdały zblanszować i obrać ze skórki.
- Ogórek obrać i pokroić na kilka kawałków.
- Gruszkę pokroić wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych.
- Wszystkie te składniki oraz 1 ząbek czosnku, wodę, oliwę i szczyptę soli zmiksować na bardzo gładko. W razie potrzeby, można dolać nieco więcej wody.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
- Przed planowanym podaniem usmażyć na chrupko (najlepiej na klarowanym maśle) listki szałwii i gałązki rozmarynu.
- Wyjąć do odsączenia na papier, a na pozostałym maśle podsmażyć na złoto pokrojone w cienkie plasterki pozostałe dwa ząbki czosnku.
- Wyjęty z lodówki chłodnik nalać do talerzy.
- Do każdego nałożyć po łyżce płatków migdałowych, po kilka plasterków podsmażonego czosnku, szałwii i rozmarynu.
- Posypać czerwonym pieprzem.
Jeżeli planujemy ten chłodnik podać go jako „cieplnik” czyli na gorąco, należy zmiksować z pozostałymi składnikami starty na tarce kawałek imbiru, a przed podaniem podgrzać zupę, ale nie wolno doprowadzić do wrzenia. Musi być gorąca, ale nie należy jej gotować. W obu wariantach doskonałym dodatkiem będzie grzanka pełnoziarnistego chleba.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Panią Katarzynę Kozłowską – właścicielkę bloga http://silkdressdiet.blogspot.com i został wyróżniony w ramach konkursu: Wygraj designerski czajnik, blender ręczny lub toster z linii Electrolux Expressionist Collection!
