Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania:
60 minut (z gotowaniem)
Przepis dla 6 osób
Kuchnia polska
Składniki:
- biała kiełbasa – 800 gramów
- wędzony boczek – 100 gramów
- marchew – 100 gramów
- seler – 100 gramów
- pietruszka – 100 gramów
- por – 100 gramów
- ziemniaki – 5 sztuk
- Barszcz biały Knorr – 2 opakowania
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- chrzan – 2 łyżki
- listek laurowy – 1 sztuka
- majeranek – szczypta
- ziele angielskie – 2 lub 3 ziarna
- czarny pieprz – 5 ziarenek
- śmietana 18% – 150 gramów
Sposób przygotowania:
- Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
- Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa.
- Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok, aby ostygła.
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
- Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
- Barszcz Knorr przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry.
- Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz – jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli.