Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu.
Prosta w wykonaniu, świeża i apetyczna sałatka z cukinią i rukolą, to pozycja idealna na kolacje, czy biesiadę ze znajomymi. Główną rolę oczywiście odegra cukinia, a jej smaku dopełni wyśmienity dressing, na bazie octu balsamicznego.
Składniki:
- garść liści sałaty – mytej Rukoli marki Eisberg
- 1 cukinia
- kilka zielonych oliwek
- 2 czerwone pomidory
- 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu
Dressing do sałatki:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
- pół łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- 2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
- pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Sałatka z cukinią i rukolą – sposób przygotowania:
Sałatka:
- Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć.
- Następnie cukinię pokroić w plastry,
a pomidory na połówki. - Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
i grillować. - Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing:
- Przyprawy wymieszać, zalać wodą.
- Odstawić na ok. 5 minut.
- Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę.
- Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.
Sprawdź również: Przepisy na wyśmienite i proste w wykonaniu sałatki