Dzień Kobiet – zdrowie Pań świętujemy z pomysłem!

Każdy miesiąc ma swój wyjątkowy dzień. Nie inaczej jest w przypadku marca, który bezdyskusyjnie należy do płci pięknej. Z racji, iż obchodzony 8 marca Dzień Kobiet to święto międzynarodowe, niemożliwe aby nie było o nim głośno.

48449036 - pesto pasta on white plate, top view, rustic wood background
Dzień kobiet – zdrowie Pań świętujemy z pomysłem

Właśnie w ten miły dzień wszystkie kobiety bez wyjątku mogą pozwolić sobie na więcej, a Panowie… no cóż, powinni postarać się jak mogą, aby „uchylić nieba” płci pięknej. Proponujemy oprócz wręczenia tradycyjnego bukietu, zacząć świętowanie… od kuchni! Mimo, że często mówi się, że jedynie kobiety mają głowę do kulinarnych eksperymentów, warto wyjść naprzeciw nieprawdziwym plotkom i złamać powszechny stereotyp. Panie z pewnością docenią zaangażowanie, a Panowie będą mogli być z siebie dumni. A pomysłów jest mnóstwo! Zaczynając od słodkiego śniadania w formie naleśników z owocami, poprzez przekąski wsunięte do torebki, aż po dania główne z pysznymi dodatkami. – Na wspólne świętowanie najlepszą propozycją będą potrawy bardziej treściwe w formie obiadu lub kolacji. Jest to czas, w którym możemy porozmawiać z bliskimi i przy okazji dobrze i smacznie zjeść. Proste i szybkie w przygotowaniu będą różnego rodzaju pieczone tarty, zapiekanki z warzywami oraz makarony w towarzystwie pysznych sosów. Do zagęszczenia sosów nie musimy używać zasmażki ani mąki. Do nadania odpowiedniej gęstości świetnie sprawdzą się sery. Aby nadać kremowej, jedwabistej konsystencji, polecamy wykorzystać serki topione – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Aby pomysły na uczczenie nadchodzącego Dnia Kobiet wyszły pyszne, a nasze Panie były wniebowzięte, proponujemy wykorzystać przepis na pyszne tagliatelle z serkiem i pesto bazyliowym. Natomiast wszystkim Panom życzymy powodzenia w kuchni!

Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Składniki:

  • 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
  •  25g orzeszków pinii lub nerkowca
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 garście liści świeżej bazylii
  •  100 ml oliwy z oliwek
  •  10 pomidorków koktajlowych
  •  1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
  •  sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem.

2. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto.

4. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Smacznego!