Ryżoklejki z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską
Składniki:
- 150g ryżu (do sushi)
- 4 łyżeczki sosu do ryżu do sushi (opcjonalnie)
- 100g masła orzechowego
- 50g śliwek kalifornijskich
Sposób przygotowania:
- Ryż do sushi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie dodać sos do ryżu, wymieszać starannie.
- Sos do ryżu można zastąpić octem ryżowym wymieszanym z cukrem. Lepki ryż należy przełożyć do pudełka na żywność lub innego naczynia z płaskim dnem, najlepiej o wymiarach 20cm na 20cm.
- Ułożyć warstwę o grubości 1cm. Schłodzić w lodówce. W tym czasie zblendować śliwki kalifornijskie z odrobiną wody. Na schłodzonym ryżu ułożyć warstwę śliwek kalifornijskich, wyrównać szpatułką. Następnie rozsmarować masło orzechowe. Na koniec ułożyć warstwę ryżu o grubości około 1 cm.
- Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Schłodzone ryżoklejki pokroić w równe kwadraty. Następnie zapakować je w folię aluminiową.
- Tak przygotowane ryżoklejki idealnie nadają się jako przekąska w czasie np. treningu rowerowego.
Kofeinowy koktajl ze śliwką kalifornijską
Składniki:
- Szklanka kawy (np. z ekspresu przelewowego)
- 1 banan
- 50g śliwek kalifornijskich
- 2 łyżeczki ziaren chia
- 150ml mleka (naturalnego lub roślinnego)
- 1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Nasiona chia zalać mlekiem i odstawić do lodówki. Śliwki kalifornijskie zblendować z odrobiną ciepłej wody. Do blendera kielichowego przelać kawę, dodać pokrojony w kawałki banan, masło orzechowe i wcześniej zblendowane śliwki kalifornijskie. Wszystkie składniki starannie zmiksować. Gdy powstanie jednolity koktajl dodać mleko z nasionami chia i starannie wymieszać. Koktajl dodaje mocy przed treningiem, zawartość kofeiny pobudza organizm.