Składniki:
Gofry:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g kostki margaryny do pieczenia
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta ostrej papryki
Szpinak:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego
- 300 g wędzonego łososia
- 2 łyżki kaparów
- 1 mała czerwona papryka
- ser parmezan
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Kostkę do pieczenia rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.
- Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak.
- Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sosem do warzyw na ciepło.
- Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp startym serem.