Składniki:
- duże muszle makaronowe – 20 sztuk
- suszone pomidory z oliwy – 100 gramów
- pieczarki – 200 gramów
- Zapiekanka makaronowa z szynkąNaturalnie smaczne Knorr – 1 opakowanie
- śmietana 18% – 100 mililitrów
- mleko 1,5% – 100 mililitrów
- cebula – 1 sztuka
- świeża bazylia – 1 pęczek
- ząbki czosnku – 2 sztuki
- ser gruyer – 50 gramów
- tarty parmezan – 50 gramów
- Sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr- 1 opakowanie
- oliwa – 2 łyżki
- papryczka chilli – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada potrawie pełnego smaku i znakomitego aromatu. Wymieszaj ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minutę, a całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok, aby delikatnie ostygł.
- Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki, po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
- Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem.
- Całość przykryj folią aluminiową, wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię. Całość piecz kolejne 10 minut, aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.