Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną

Tradycyjne gołąbki goszczą na stołach w wielu domach. Przekonaj się, jak to danie smakuje w połączeniu z wędzonym serem i kaszą jaglaną!

gołąbki z kaszą
Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną.

Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną

Z czym kojarzą się nam gołąbki? Przede wszystkim z mięsem mielonym, zazwyczaj wieprzowym, i ryżem. Ta potrawa ma jednak więcej niż jedną odsłonę! Wariacje na temat gołąbków są w stanie zaowocować niebywałymi kulinarnymi doznaniami, a czasem… niezłą wtopą. Czym jest jednak życie bez odrobiny szaleństwa? Czas na rezygnację z nudnego farszu! Zamiast niego sięgnij po to tradycyjne danie z serem wędzonym i kaszą jaglaną. A żeby uniknąć wpadki, wystarczy zastosować się do naszego przepisu.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 1 Fix Gulasz Naturalnie smaczne! Knorr
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 10 dag sera wędzonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

1. Ugotuj kaszę według zaleceń producenta. Odstaw do wystudzenia, a potem dołóż starty ser i posiekaną natkę pietruszki.
2. Odetnij z kapusty głąb. Włóż ją do garnka i sparz we wrzątku. Sukcesywnie wyjmuj liście widelcem, by następnie nakładać na nie łyżkę przygotowanej kaszy. Potem zwiń liście, by powstały gołąbki.
3. Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dorzuć pokrojone w „ósemki” pieczarki i smaż. Dolej 0,5 l wody i całość zagotuj.
4. Dodaj Fix Gulasz Naturalnie smaczne!, dzięki czemu sos zyska właściwą konsystencję i będzie idealnie doprawiony. Wymieszaj starannie, a następnie zmniejsz ogień.
5. Mając gotowy sos, włóż do niego gołąbki. Zrób to bardzo ostrożnie, aby się nie rozpadały. Nałóż pokrywkę na garnek i gotuj danie jeszcze przez 25 minut. Serwuj je na ciepło.