Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną
Z czym kojarzą się nam gołąbki? Przede wszystkim z mięsem mielonym, zazwyczaj wieprzowym, i ryżem. Ta potrawa ma jednak więcej niż jedną odsłonę! Wariacje na temat gołąbków są w stanie zaowocować niebywałymi kulinarnymi doznaniami, a czasem… niezłą wtopą. Czym jest jednak życie bez odrobiny szaleństwa? Czas na rezygnację z nudnego farszu! Zamiast niego sięgnij po to tradycyjne danie z serem wędzonym i kaszą jaglaną. A żeby uniknąć wpadki, wystarczy zastosować się do naszego przepisu.
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- 300 g kaszy jaglanej
- 1 Fix Gulasz Naturalnie smaczne! Knorr
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- 10 dag sera wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Ugotuj kaszę według zaleceń producenta. Odstaw do wystudzenia, a potem dołóż starty ser i posiekaną natkę pietruszki.
2. Odetnij z kapusty głąb. Włóż ją do garnka i sparz we wrzątku. Sukcesywnie wyjmuj liście widelcem, by następnie nakładać na nie łyżkę przygotowanej kaszy. Potem zwiń liście, by powstały gołąbki.
3. Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dorzuć pokrojone w „ósemki” pieczarki i smaż. Dolej 0,5 l wody i całość zagotuj.
4. Dodaj Fix Gulasz Naturalnie smaczne!, dzięki czemu sos zyska właściwą konsystencję i będzie idealnie doprawiony. Wymieszaj starannie, a następnie zmniejsz ogień.
5. Mając gotowy sos, włóż do niego gołąbki. Zrób to bardzo ostrożnie, aby się nie rozpadały. Nałóż pokrywkę na garnek i gotuj danie jeszcze przez 25 minut. Serwuj je na ciepło.