To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.
Pasta z bakłażana – nazywana Baba Ghanoush – to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Ten orientalny dodatek, wraz z tartymi ziemniakami w formie placków, tworzy smaczną, wytrawną potrawę z wyczuwalną wyraźnie nutką kuchni Bliskiego Wschodu. Musicie jej spróbować!
Składniki:
- ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
- kawałek obranego imbiru
- ½ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- kilka kropli soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól oraz pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy.
- Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając.
- Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
- W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy.
- Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.
Placek z warzywami i pastą z bakłażana
Składniki:
- ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
- ½ kg ziemniaków
- 30 dag warzyw mrożonych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty. Następnie dokładamy na patelnię mrożoną mieszankę warzyw.
- Doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W tym samym czasie obrane ziemniaki oraz 1 cebulę trzemy na tarce.
- Dodajemy do nich szklankę mąki i jajka, a następnie całość dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy smażymy duże placki na złocisty kolor.
- Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i smarujemy pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie warzywa z patelni i składamy na pół.