Chrupiące placki z pastą z bakłażana w jogurtowym sosie

Wytrawne placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak! Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach.

placki z pasta baklazanowa
Chrupiące placki z pastą z bakłażana w jogurtowym sosie

To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.
Pasta z bakłażana – nazywana Baba Ghanoush – to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Ten orientalny dodatek, wraz z tartymi ziemniakami w formie placków, tworzy smaczną, wytrawną potrawę z wyczuwalną wyraźnie nutką kuchni Bliskiego Wschodu. Musicie jej spróbować!

Składniki:

  • ½  opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
  • kawałek obranego imbiru
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy.
  2. Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
  4. W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy.
  5. Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.

Placek z warzywami i pastą z bakłażana
Składniki:

  • ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
  • ½ kg ziemniaków
  • 30 dag warzyw mrożonych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty. Następnie dokładamy na patelnię mrożoną mieszankę warzyw.
  2. Doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. W tym samym czasie obrane ziemniaki oraz 1 cebulę trzemy na tarce.
  4. Dodajemy do nich szklankę mąki i jajka, a następnie całość dokładnie mieszamy.
  5. Z powstałej masy smażymy duże placki na złocisty kolor.
  6. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i smarujemy pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie warzywa z patelni i składamy na pół.