W przeciwieństwie do uroczystych rodzinnych obiadów lub biznesowych kolacji, karnawałowe prywatki mają zdecydowanie mniej formalny charakter. Spotkanie może przybrać zatem formę przyjęcia na stojąco – wówczas nie trzeba troszczyć się o to jak usadzić przy małym stole sporą liczbę osób, a gospodarze nie muszą stale krążyć między stołem a kuchnią i mogą spędzić czas z gośćmi. „Szwedzki stół” pozwala zaproszonym dowolnie komponować posiłek, nie wymaga spożywania go w określonym czasie i kolejności. W tym wypadku świetną propozycją okażą się pyszne i szybkie w przygotowaniu gruszki z sosem serowym.
Składniki:
- 4 duże dojrzałe gruszki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki masła
- sok z 1 pomarańczy
- 50 ml rumu
- Sos serowy marki Tarsmak
Przygotowanie:
- Gruszki kroimy wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie układamy je skórką na dół na patelni grillowej lub tacce do grillowania.
- W rondelku topimy masło, po czym łączymy je z miodem, rumem i sokiem pomarańczowym.
- Tak przygotowanym sosem polewamy gruszki tak, aby wypełnił on wydrążone miejsce.
- Grillujemy gruszki aż będą miękkie. Polewamy je sosem serowym marki Tarsmak i podajemy.