Gruszki z sosem serowym

Nie trzeba być mistrzem patelni, by pozytywnie zaskoczyć gości wyjątkowym daniem. Rodzimi producenci żywności po raz kolejny udowadniają, że z polskich artykułów spożywczych można przygotować prawdziwe frykasy, które gości wprawią w zachwyt.

Gruszki z sosem serowym
Gruszki z sosem serowym

W przeciwieństwie do uroczystych rodzinnych obiadów lub biznesowych kolacji, karnawałowe prywatki mają zdecydowanie mniej formalny charakter. Spotkanie może przybrać zatem formę przyjęcia na stojąco – wówczas nie trzeba troszczyć się o to jak usadzić przy małym stole sporą liczbę osób, a gospodarze nie muszą stale krążyć między stołem a kuchnią i mogą spędzić czas z gośćmi. „Szwedzki stół” pozwala zaproszonym dowolnie komponować posiłek, nie wymaga spożywania go w określonym czasie i kolejności. W tym wypadku świetną propozycją okażą się pyszne i szybkie w przygotowaniu gruszki z sosem serowym.

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • 50 ml rumu
  • Sos serowy marki Tarsmak

Przygotowanie:

  1. Gruszki kroimy wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie układamy je skórką na dół na patelni grillowej lub tacce do grillowania.
  2. W rondelku topimy masło, po czym łączymy je z miodem, rumem i sokiem pomarańczowym.
  3. Tak przygotowanym sosem polewamy gruszki tak, aby wypełnił on wydrążone miejsce.
  4. Grillujemy gruszki aż będą miękkie. Polewamy je sosem serowym marki Tarsmak i podajemy.