Gryczane gołąbki w sosie borowikowym

Gryczane gołąbki w sosie borowikowym

Składniki

  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 kapusta włoska
  • 100g borowików
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 litra wody

Przygotowanie

1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
2. Kapustę sparzyć we wrzątku i zdjąć pojedynczo liście.
3. Kaszę doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz jajka, całość wymieszać.
4. Porcje gotowej masy nakładać na liście kapusty, zwinąć kapustę farszem do środka.
5. Borowiki, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać wodę i śmietankę, doprowadzić do wrzenia i przyprawić do smaku. Do tak przygotowanego sosu włożyć zawinięte gołąbki i gotować na wolnym ogniu przez około 30 min.