
Składniki
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 kapusta włoska
- 100g borowików
- 200ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 0,5 litra wody
Przygotowanie
1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
2. Kapustę sparzyć we wrzątku i zdjąć pojedynczo liście.
3. Kaszę doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz jajka, całość wymieszać.
4. Porcje gotowej masy nakładać na liście kapusty, zwinąć kapustę farszem do środka.
5. Borowiki, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać wodę i śmietankę, doprowadzić do wrzenia i przyprawić do smaku. Do tak przygotowanego sosu włożyć zawinięte gołąbki i gotować na wolnym ogniu przez około 30 min.