
Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego menu w ciekawe i oryginalne danie. Naleśniki można zwijać i serwować na wiele sposobów.
Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska – pokrojone w dwu centymetrowe paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4 części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
Czas przygotowania: 60 min
Liczba porcji: 4 porcje
Wskazówka: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać – po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki gryczanej
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 300 ml wody
- sól
- olej do smażenia
Na farsz:
- 3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
- 500 g mrożonego szpinaku (całe liście)
- 100 g serka typu feta
- 2 szalotki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny.
- Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje).
- Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.
- Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu. Na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę.
- Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy skośnie na 3-4 części.