Czym jest grzybowa carbonarra?
Grzybowa carbonarra to jesienna odsłona tej klasycznej, dobrze znanej włoskiej pozycji. Żółtko, jak i reszta składników idealnie podsycają grzybowy smak, dając efekt naprawdę obłędnego smaku.
Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.
Składniki:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
- kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
- wędzony boczek surowy 250g
- parmezan 100g
- czosnek 4 ząbki
- żółtka 4 sztuki
- masło 30g
- sól i pieprz do smaku
Grzybowa carbonarra – sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
- Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.
- Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści.
- Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.