Dania z grzybami to domena nie tylko kuchni polskiej. W każdym kraju grzyby stanowią bardzo ważny składnik menu, przede wszystkim dzięki ich łatwej dostępności, uniwersalnemu zastosowaniu i bogatemu aromatowi. W naszej tradycji na grzybach opieramy wiele potraw, takich jak: zupy, sosy, sałatki czy nadzienia. Wybierając się na lunch do włoskiej restauracji, zobaczcie, jak wiele potraw zawiera grzybowy składnik. Pomijając najpopularniejszą chyba pizzę, warto spróbować makaronów z sosami grzybowymi czy risotta, przygotowywanego tradycyjnie z leśnymi dodatkami. To prawdziwa kulinarna poezja!
Tradycyjne polskie grzyby
Wykorzystując tradycyjne polskie grzyby, łatwo przeniesiecie słoneczną Italię do swojej kuchni. Niezależnie od pory roku przygotujcie aromatyczny makaron z sosem, który zachwyci każdego miłośnika leśnych smaków. Do sosu często dodawane jest mięso, tworząc z makaronem wykwintną potrawę, którą zaserwujecie nawet podczas eleganckiego przyjęcia. Jeśli rozsmakowaliście się w kuchni włoskiej, nie zapominajcie o popularnym daniu, jakim jest risotto. Z grzybami smakuje wyśmienicie. Na każdą okazję polecamy grzybowe risotto z kurczakiem.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 8
Składniki na grzybowe risotto:
- 1 Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
- 100 g świeżych lub mrożonych kurek
- 100 g świeżych lub mrożonych prawdziwków
- 100 g świeżych lub mrożonych maślaków
- 100 g pieczarek
- 200 g piersi z kurczaka
- 5 szalotek
- 4 ząbki czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka szałwii
- 300 g ryżu do risotto typu arborio
- 200 ml wermutu
- 100 g tartego parmezanu
- 100 ml śmietany
100 g masła - 100 g orzeszków pinii
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj litr wody z dwiema kostkami Bulionu grzybowego Knorr.
- Zagotuj i odstaw na bok.
- Na patelni bez dodatku tłuszczu przesmaż na złoto orzeszki piniowe.
- Przygotuj grzyby: oczyść je, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrój cebulę w ćwiartki.
- Rozgrzej oliwię z oliwek w płaskim garnku o szerokim dnie.
- Usmaż na niej pokrojone w kostkę mięso i przełóż je na bok.
- W tym samym naczyniu podsmaż grzyby i szalotki oraz wrzuć rozgniecione ząbki czosnku.
- Wszystko podlej winem i gotuj do momentu, aż alkohol odparuje.
- W międzyczasie posiekaj zioła i połącz je z grzybami.
- Do całości wrzuć przyrządzoną wcześniej pierś z kurczaka.
- Wrzuć ryż i gotuj wszystko, co jakiś czas dolewając trochę grzybowego bulionu.
- Gdy ziarenka ryżu będą już miękkie, połącz je z masłem oraz śmietaną.
- Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodaj parmezan.
Gotowe risotto powinno być lekko płynne. Warto podawać je z kilkoma kroplami oliwy na wierzchu oraz posypanymi orzeszkami pinii.
Smacznego!