Tarta z leśnymi grzybami to idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Rozgrzewający i aromatyczny posiłek z pewnością zasmakuje wszystkim fanom jesiennych smaków. Przepyszne połączenie jajek, sera oraz smacznych darów lasu w postaci grzybów poprawi humor, gdy za oknem jesienna aura, i sprawi, że w całym domu unosić się będzie zapach natury.
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 50 ml śmietany 18%
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na nadzienie grzybowe:
- 100 g leśnych grzybów
- kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol
- 150 g pieczarek
- 40 g masła
- 30 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, a następnie wyrabiamy mikserem.
- Całość zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę. Wcześniej należy ją wysmarować masłem, a także oprószyć mąką.
- Tak uformowane ciasto nakłuwamy widelcem, po czym wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Po wyjęciu z lodówki podpiekamy je w temperaturze 200ºC przez niecały kwadrans do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
- Leśne grzyby oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy na kawałki.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy do zarumienienia.
- W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które smażymy przez około 5 minut.
- W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, a następnie dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne.
- Doprawiamy do smaku. Potem dorzucamy listki bazylii.
- Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut.
- Pod koniec przyrządzania na wierzch tarty układamy plasterki szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol i posypujemy startym żółtym serem.