Pstrąg z grilla zadowoli wszystkich fanów grillowanych ryb. Jest świetną alternatywą dla ciężkostrawnych mięs. Przyrządzając pstrąga możemy nie tylko czerpać przyjemność z samego etapu grillowania, ale również ze świadomości, że tworzymy smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek.
Pstrąg z grilla – przepis
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 pstrągi
- 1,5 łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła lub margaryny
- pół pęczka koperku
Sposób przygotowania:
- Rybę starannie umyj oraz oczyść. W tym celu pozbądź się łusek i jeszcze raz umyj pstrąga na zewnątrz i w środku.
- Skrop mięso oliwą z oliwek oraz posyp przyprawą uniwersalną.
- We wnętrzu ryby umieść masło i kilka gałązek koperku.
- Pstrąga grilluj przez około 10 minut z każdej strony.
Osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie i nowotwory. Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
Możemy je podzielić na morskie i słodkowodne. Do morskich zaliczają się: makrela, śledź, szprot, sardynka, łosoś, halibut, tuńczyk, węgorz. Do słodkowodnych należą: karp, pstrąg, karaś, płoć, lin, sandacz, jesiotr czy brzanna. Istnieje również inny podział na ryby tłuste, średnio-tłuste i chude.
Ryby morskie są z reguły zdrowsze od słodkowodnych, ponieważ zawierają więcej kwasów omega-3.