Król górskich potoków na grillu

Pstrąg lekko podpieczony na ruszcie nie traci swojej delikatności, a co lepsze, zyskuje charakteru. Można go również podawać z grillowanymi warzywami.

pstrąg z grilla
Król górskich potoków na grillu

Pstrąg z grilla zadowoli wszystkich fanów grillowanych ryb. Jest świetną alternatywą dla ciężkostrawnych mięs. Przyrządzając pstrąga możemy nie tylko czerpać przyjemność z samego etapu grillowania, ale również ze świadomości, że tworzymy smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek.

Pstrąg z grilla – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1,5 łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • pół pęczka koperku

Sposób przygotowania:

  1. Rybę starannie umyj oraz oczyść. W tym celu pozbądź się łusek i jeszcze raz umyj pstrąga na zewnątrz i w środku.
  2. Skrop mięso oliwą z oliwek oraz posyp przyprawą uniwersalną.
  3. We wnętrzu ryby umieść masło i kilka gałązek koperku.
  4. Pstrąga grilluj przez około 10 minut z każdej strony.

Osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie i nowotwory. Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
Możemy je podzielić na morskie i słodkowodne. Do morskich zaliczają się: makrela, śledź, szprot, sardynka, łosoś, halibut, tuńczyk, węgorz. Do słodkowodnych należą: karp, pstrąg, karaś, płoć, lin, sandacz, jesiotr czy brzanna. Istnieje również inny podział na ryby tłuste, średnio-tłuste i chude.
Ryby morskie są z reguły zdrowsze od słodkowodnych, ponieważ zawierają więcej kwasów omega-3.