Guacamole karnawałowe – przekąska inaczej

Cokolwiek się na nim znajdzie, powinno być pięknie podane - nie zapominajmy jednak o względach praktycznych. Zawczasu zadbajmy o miejsce na czyste (ale także brudne) talerze, serwetki, szklanki i same napoje.

karnawalowe guacamole
Guacamole karnawałowe

Wykorzystajmy stół do maksimum, aby goście mieli jak największą przyjemność z komponowania posiłku.

Karnawałowe guacamole

Składniki:

  • 2 awokado (dojrzałe)
  • 1 limonka
  • szczypta soli
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • tortilla pszenno – orkiszowa
  • Zdrowy olej rzepakowy Green Spoon tłoczony na zimno, który otrzymał od Loży Ekspertów certyfikat „Doceń polskie” i tytuł „Top produkt”

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę i rozgniatamy, po czym dodajemy do niego kolejne składniki, tj: sok z limonki, sól, rozdrobniony czosnek, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę oraz posiekaną kolendrę.
  2. Na samym końcu dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, którego wcześniej obieramy ze skórki i pozbawiamy miąższu.
  3. Dodajemy do smaku olej rzepakowy tłoczony na zimno i wszystko mieszamy.
  4. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni około 15 sekund z każdej ze stron. Gotową tortillę kroimy na 6 trójkątów, na których układamy gotowe już guacamole.
  5. Tak przygotowaną tortillę można jeszcze dodatkowo skropić olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Amatorom owoców morza możemy dodatkowo podać krewetki. Krewetki (6 sztuk) podsmażamy na maśle, dodajemy 20 ml białego półwytrawnego wina, a po zredukowaniu dodajemy sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Osoby gustujące w pikantnych daniach mogą dodać także posiekane  papryczki pepperoni. Przygotowane krewetki układamy na przekąsce.