
Halloweenowe muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek
Czy ośmiornice potrafią być straszne? Jak najbardziej! Chociaż większość z nas boi się raczej innych ośmionogów (tak, tak, mówimy tu o pająkach), to te mięczaki również mają w sobie coś nietypowego. W niektórych budzi to lęk. Jak go najlepiej przezwyciężyć? Skonfrontować się z nim! Ale zanim nadejdzie czas na stawienie czoła żywej ośmiornicy, warto spałaszować przerażającą babeczkę w jej kształcie. A najlepiej kilka, bo nasze serowe muffinki są potwornie pyszne. Nie ma na to lepszego momentu, niż Halloween. Święto upiorów zobowiązuje do przygotowania menu zgodnie z panującym wokół mrocznym klimatem. Bo jak jeść w Halloween, to tylko smacznie i z (pozytywnym) dreszczykiem. Ale za to bez kulinarnych horrorów!
Składniki:
- 15 czarnych oliwek
- gotowy spód do ciasta pizzowego
- 400 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- główka brokułu
- 700 g pieczarek
- 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze)
- sól, pieprz, bazylia do smaku
Sposób przygotowania
- Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo.
- Pieczarki pokroić w cząstki i poddusić na maśle.
- Zetrzeć ser na tarce.
- Wszystko wymieszać w misce, przyprawić i wyłożyć do muffinek.
- Z ciasta na pizzę wykroić 15 kółek i szerokie na centymetr paski.
- Każdą muffinkę z farszem przykryć na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obkleić 4-5 paskami – tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki .
- Pokroić oliwki w krążki i po dwa ułożyć na każdej muffince (na kształt oczu).
- Włożyć tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni.
- Wyjąć, gdy ciasto będzie zarumienione.