Quiche szpinakowe w kształcie serca

Sposobów na zdobycie serca lub uwagi ukochanej osoby jest wiele. Możemy wręczyć miły drobiazg, zorganizować wycieczkę albo kupić piękny bukiet kwiatów. Jednak najpiękniejsze prezenty to te, które wykonamy sami. O ile do pisania wierszy czy komponowania piosenek talent jest niezbędny, to do gotowania – wystarczą dobre chęci i trochę kreatywności.

Quiche szpinakowe w kształcie serca
Quiche szpinakowe w kształcie serca

Walentynki lada moment dlatego mamy dziś dla Was propozycję na romantyczną kolację we dwoje! Jako danie główne, którym mamy szansę oczarować drugą osobę, proponujemy quiche w kształcie… serca!

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Smacznego!