Do przygotowania lemoniady warto wybrać odpowiednią bazę, bo to właśnie dzięki niej napój będzie miał intensywny aromat i smak. Eksperci Ahmad Tea London polecają napary herbaciane lub ziołowe, ponieważ dzięki nim lemoniada będzie nie tylko smaczna, ale także zdrowa.
Mrożona pomarańcza
(dzbanek 700 ml)
Składniki:
- 4 torebki herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
- 2 pomarańcze
- Cukier brązowy
- Kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Zalej wrzątkiem (około 500 ml) herbatę
- Dodaj skórkę z jednej pomarańczy.
- Zaparzaj pod przykryciem 3-5 minut.
- Następnie dodaj 3/4 szklanki soku z pomarańczy i 1/3 cukru. Dobrze wymieszaj.
- Po wystygnięciu dodaj kilka kostek lodu i wstaw dzbanek do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem ozdób szklanki startą pomarańczą – złap za denko i zwilż górną krawędź szklanki sokiem z cytryny, odciśnij w startej skórce pomarańczy, odczekaj chwilę i postaw.
- Następnie wlej mrożoną herbatę, wrzuć koski lodu i plasterek pomarańczy.
Cytrynowe szaleństwo
(dzbanek 700 ml)
Składniki:
- 3 torebki herbaty Peppermint &Lemon Ahmad Tea London
- 1 cytryna
- Listki mięty do ozdoby
- Cukier brązowy
Sposób przygotowania:
- Wlej do dzbanka wrzącą wodę i zaparzaj herbatę przez 4 minuty.
- Następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Pokrój cytrynę w plasterki.
- Wrzuć do dzbanka, na koniec dodaj listki mięty.
- Chcąc uzyskać słodki napój, według uznania dosyp brązowego cukru.
Nuta bazylii
(szklanka 200 ml)
Składniki:
- 1 torebka herbaty Green Tea Pure Ahmad Tea London
- 2 limonki
- 2 plasterki cytryny (opcjonalnie)
- Garść liści bazylii
- Kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Zalej herbatę 150 ml wody o temperaturze około 90 stopni.
- Zostaw do ostygnięcia.
- W tym czasie pokrój w plasterki limonkę.
- Wrzuć cytrusy i liście bazylii do naparu, następnie dodaj kilka kostek lodu.
Przygotowane lemoniady będą wyglądały jeszcze lepiej, jeśli podasz je w wysokich, przezroczystych szklankach i dodasz długie kolorowe słomki!