Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem

Łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczna. Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem stanowi przykład pełnowartościowego posiłku.

Hiszpańska zapiekanka z kurczaka z ryżem

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 20 dag ryżu białego
  • 3 łyżki oleju z winogron lub oliwy
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka
  • 1 ½ szklanki rosołu drobiowego z kostki
  • kilka nitek szafranu
  • nieduży liść laurowy
  • sól, pieprz
  • zielony groszek konserwowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym.
  3. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać).
  4. Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C.
  5. Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.