
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 20 dag ryżu białego
- 3 łyżki oleju z winogron lub oliwy
- duża cebula
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka
- 1 ½ szklanki rosołu drobiowego z kostki
- kilka nitek szafranu
- nieduży liść laurowy
- sól, pieprz
- zielony groszek konserwowy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym.
- Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać).
- Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C.
- Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.