Jaglany budyń z musem malinowym i jałowcem

Budyń bez mleka? Tak, to możliwe! Sprawdź, jak przyrządzić oryginalny wegański deser.

Jaglany budyń z musem malinowym i jałowcem

Budyń to klasyka dziecięcych podwieczorków i deserów na bazie mleka. Ten specjał obecnie przygotowuję w nieco inny sposób, bo na mące jaglanej, z napojem roślinnym i ciekawymi dodatkami. Jedna z wersji tego deseru to połączenie słodkiego budyniu z kwaśnym musem i korzenno-drzewną przyprawą. Spróbujcie, a pokochacie!

Składniki:

  • 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na pył kaszy jaglanej)
  • 1 szklanka napoju sojowego (lub owsianego, lub migdałowego)
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia
  • 1–3 łyżki syropu klonowego
  • kilka ziaren jałowca
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Maliny zmiksuj z nasionami chia na gładki mus i odstaw do zgęstnienia.
  2. Do garnka z napojem sojowym wsyp mąkę jaglaną i sól. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj syrop klonowy i odrobinę soli do smaku.
  3. Deser przełóż do miseczek, polej sosem malinowym i posyp zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami jałowca. Jedz na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Eryka Wałkowicza Roślinny comfort food dla każdego.

Jaglany budyń z musem malinowym i jałowcem