Budyń to klasyka dziecięcych podwieczorków i deserów na bazie mleka. Ten specjał obecnie przygotowuję w nieco inny sposób, bo na mące jaglanej, z napojem roślinnym i ciekawymi dodatkami. Jedna z wersji tego deseru to połączenie słodkiego budyniu z kwaśnym musem i korzenno-drzewną przyprawą. Spróbujcie, a pokochacie!
Składniki:
- 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na pył kaszy jaglanej)
- 1 szklanka napoju sojowego (lub owsianego, lub migdałowego)
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
- 1 łyżka zmielonych nasion chia
- 1–3 łyżki syropu klonowego
- kilka ziaren jałowca
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Maliny zmiksuj z nasionami chia na gładki mus i odstaw do zgęstnienia.
- Do garnka z napojem sojowym wsyp mąkę jaglaną i sól. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj syrop klonowy i odrobinę soli do smaku.
- Deser przełóż do miseczek, polej sosem malinowym i posyp zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami jałowca. Jedz na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Eryka Wałkowicza Roślinny comfort food dla każdego.