Jajka faszerowane grzybami shiitake

Sprawdźcie nasze wielkanocne propozycje inspirowane smakami... Azji.

Jajka faszerowane grzybami shiitakeJajka to tradycyjne danie na polskim stole, popularne nie tylko w święta, ale przez cały rok.
Najczęściej są faszerowane pieczarkami, szynką lub tuńczykiem i podawane z dużą ilością
majonezu. Czas to zmienić!

Składniki:

  • 200 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
  • 4 łyżki Panierki panko House of Asia
  • 4 jajka na twardo i 1 surowe
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane jajka przekrój na pół przy użyciu ostrego noża. Następnie wydrąż połówki jajek ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Środek pokrój w kostkę.
2. Grzyby z cebulą i pastą podsmaż na oleju przez 5-6 minut. Potem przełóż do miski, wystudź i dodaj pokrojone wcześniej jajka, całość wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Do skorupek nałóż farsz, a następnie obtocz w rozmąconym jajku wymieszanym z panko i usmaż na rumiany kolor.

TIP: Jajka przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, smaż przed podaniem.