Jesienna gęsta zupa – krem z makaronem i Pesto

Mają prawdziwie rozgrzewającą moc a wzbogacone fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić mogą dwudaniowe danie.

jesienna gesta zupaW zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.

Składniki na 4 osoby:

  • 200 ml przecieru pomidorowego passata Valfrutta,
  • 1 drobno posiekana cebulka,
  • 1 ząbek czosnku, słoiczek sosu Grand’Italia pesto z bazylią,
  • 1 drobno posiekana marchewka,
  • 1 łodyga pokrojonego selera naciowego,
  • 100 g makaronu małe muszelki Arrighi,
  • 100 g kawałeczków boczku,
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
  • 2 ziemniaki,
  • 150 g białej fasoli z puszki,
  • 1 l bulionu wołowego,
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 100 g zielonego groszku.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok 10 minut.
  2. Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, Passatę oraz bulion.
  3. Zagotować wszystko razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta.
  4. Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę.
  5. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron.
  6. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.
  7. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane łyżką pesto z bazylią.