W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.
Składniki na 4 osoby:
- 200 ml przecieru pomidorowego passata Valfrutta,
- 1 drobno posiekana cebulka,
- 1 ząbek czosnku, słoiczek sosu Grand’Italia pesto z bazylią,
- 1 drobno posiekana marchewka,
- 1 łodyga pokrojonego selera naciowego,
- 100 g makaronu małe muszelki Arrighi,
- 100 g kawałeczków boczku,
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
- 2 ziemniaki,
- 150 g białej fasoli z puszki,
- 1 l bulionu wołowego,
- 100 g zielonej fasolki szparagowej,
- 100 g zielonego groszku.
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok 10 minut.
- Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, Passatę oraz bulion.
- Zagotować wszystko razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta.
- Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę.
- Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron.
- Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane łyżką pesto z bazylią.