Pudding chlebowy z gruszką i żurawiną jest prawdziwym rarytasem będzie zapiekany pudding na bazie chleba tostowego, z dodatkiem żurawiny, gruszki i syropu klonowego. Taki posiłek przygotujemy w kilka chwil, a z pewnością wprawi nas w dobry nastrój i doda energii na cały dzień.
Składniki:
- chleb tostowy pszenny 200 g
- żółtka jaj – 3
- suszona żurawina – 50 g
- dojrzałe gruszki – 3 sztuki
- mleko – 250 ml
- woda – ok. 100 ml
- masło – 20 g
- cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
- syrop klonowy – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy pokroić w kostkę.
- Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki.
- Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!