
Składniki:
Na kanapkę:
- ciabatta
- kilka plasterków sera żółtego (np. gouda)
- kilka plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura
- kilka plasterków pieczonej łopatki wieprzowej
- ogórek kiszony
- sól i pieprz do smaku
- masło
Na sos musztardowy:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
- ¼ szklanki śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kubańska kanapka najlepiej smakuje na ciepło, dlatego pracę rozpoczynamy od przygotowania sosu, który jest bardzo prosty.
- Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki na sos.
- Gdy dressing będzie gotowy, to przystępujemy do robienia kanapki.
- Na blasze do pieczenia układamy na sobie plastry wieprzowiny, szynki wędzonej z kurczaka i żółtego sera.
- Podpiekamy je w piekarniku przez 5 min w temperaturze 200°C, by ser się lekko stopił.
- W tym czasie przekrajamy wzdłuż ciabattę, smarujemy masłem, sosem musztardowym, a następnie układamy pokrojonego w plasterki ogórka. To samo robimy z drugą częścią bułki.
- Na obie połówki wykładamy podpieczone plastry wieprzowiny, szynki i żółtego sera.
- Na koniec składamy ciabattę i delektujemy się prawdziwą symfonią smaków.