Zapiekanki z dynią jako pomysł na obiad? Dlaczego nie. Ich składnikiem jest także pyszna kasza gryczana, dzięki której danie jest bardziej sycące. Kaszę stanowi obrobione – mniej lub bardziej – ziarno zbóż (np. pszenicy lub jęczmienia) i pseudozbóż (np. gryki). Na przykład kasza gryczana powstaje poprzez oczyszczanie i poddawanie termicznemu kondycjonowaniu (prażeniu) ziarniaków gryki. Następnie ziarna sortuje się według rozmiaru, obłuskuje, po raz kolejny sortuje po obłuskiwaniu oraz oddziela od nich odpady (łuski, zarodki, plewki kwiatowe) i inne produkty uboczne. Kasze różnią się ze względu na grubość ziarna. Wyróżniamy kasze:
- Gruboziarniste (zwane krupami) – najmniej przetworzone, powstałe z całych ziaren (np. pęczak, kasza gryczana, jaglana).
- Średnioziarniste – powstają poprzez łamanie oczyszczonego ziarna na mniejsze części (np. kasza mazurska).
- Drobnoziarniste – otrzymywane poprzez rozdrobnienie kasz łamanych (np. manna, perłowa).
Ten podział ma duże znaczenie w kuchni i decyduje o tym, jaka potrawa może z danej kaszy powstać. Kasze gruboziarniste nie nadają się raczej do deserów i legumin, a kasze drobnoziarniste rzadziej podaje się z mięsami.
Zapiekanki z dynią i kaszą gryczaną
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1 cebula
- 200 gramów szynki parmeńskiej w plastrach
- 100 gramów wędzonych suszonych śliwek
- 100 gramów grillowanej papryki
- 1 opakowanie Zapiekanki po włosku Knorr
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 mililitrów śmietany 18%
- 100 gramów jarmużu
- 200 gramów dyni np. Hokkaido
- 10 gramów orzechów ziemnych niesolonych
- 100 gramów sera gruyer
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Pokrój w kosteczkę cebulę, umyj liście jarmużu i odetnij je od zgrubiałych łodyg. Śliwki przetnij na pół, a paprykę oraz dynię pokrój w kostkę o grubości około 1 cm.
- Ser zetrzyj, a orzechy upraż na suchej patelni.
- Zeszklij cebulę na gorącym oleju i dodaj do niej opakowanie zapiekanki po włosku Knorr.
- Wszystko zalej 250. mililitrami wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, do momentu, aż kasza będzie miękka.
- Następnie do całości dodaj jarmuż, paprykę, dynię, śliwki, orzechy, mąkę, śmietanę i jajko, a później dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.
- Plastry szynki rozłóż do małych porcelanowych naczyń wyłożonych pergaminem.
- Rozdziel do naczyń odpowiednie porcje farszu do zapiekanki.
- Zapiekanki posyp po wierzchu serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.