Zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią

Kasze są zdrowe, różnorodne oraz niezwykle bogate w cenne składniki odżywcze. Najwyższa pora odkryć na nowo ich wyjątkowy smak! Co powiecie na zapiekankę z kaszą gryczaną i dynią?

zapiekanki z dynią
Zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią

Zapiekanki z dynią jako pomysł na obiad? Dlaczego nie. Ich składnikiem jest także pyszna kasza gryczana, dzięki której danie jest bardziej sycące. Kaszę stanowi obrobione – mniej lub bardziej – ziarno zbóż (np. pszenicy lub jęczmienia) i pseudozbóż (np. gryki). Na przykład kasza gryczana powstaje poprzez oczyszczanie i poddawanie termicznemu kondycjonowaniu (prażeniu) ziarniaków gryki. Następnie ziarna sortuje się według rozmiaru, obłuskuje, po raz kolejny sortuje po obłuskiwaniu oraz oddziela od nich odpady (łuski, zarodki, plewki kwiatowe) i inne produkty uboczne. Kasze różnią się ze względu na grubość ziarna. Wyróżniamy kasze:

  • Gruboziarniste (zwane krupami) – najmniej przetworzone, powstałe z całych ziaren (np. pęczak, kasza gryczana, jaglana).
  • Średnioziarniste – powstają poprzez łamanie oczyszczonego ziarna na mniejsze części (np. kasza mazurska).
  • Drobnoziarniste – otrzymywane poprzez rozdrobnienie kasz łamanych (np. manna, perłowa).

Ten podział ma duże znaczenie w kuchni i decyduje o tym, jaka potrawa może z danej kaszy powstać. Kasze gruboziarniste nie nadają się raczej do deserów i legumin, a kasze drobnoziarniste rzadziej podaje się z mięsami.

Zapiekanki z dynią i kaszą gryczaną

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 gramów szynki parmeńskiej w plastrach
  • 100 gramów wędzonych suszonych śliwek
  • 100 gramów grillowanej papryki
  • 1 opakowanie Zapiekanki po włosku Knorr
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 mililitrów śmietany 18%
  • 100 gramów jarmużu
  • 200 gramów dyni np. Hokkaido
  • 10 gramów orzechów ziemnych niesolonych
  • 100 gramów sera gruyer
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kosteczkę cebulę, umyj liście jarmużu i odetnij je od zgrubiałych łodyg. Śliwki przetnij na pół, a paprykę oraz dynię pokrój w kostkę o grubości około 1 cm.
  2. Ser zetrzyj, a orzechy upraż na suchej patelni.
  3. Zeszklij cebulę na gorącym oleju i dodaj do niej opakowanie zapiekanki po włosku Knorr.
  4. Wszystko zalej 250. mililitrami wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, do momentu, aż kasza będzie miękka.
  5. Następnie do całości dodaj jarmuż, paprykę, dynię, śliwki, orzechy, mąkę, śmietanę i jajko, a później dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.
  6. Plastry szynki rozłóż do małych porcelanowych naczyń wyłożonych pergaminem.
  7. Rozdziel do naczyń odpowiednie porcje farszu do zapiekanki.
  8. Zapiekanki posyp po wierzchu serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.