
Gdyby przypadkowej osobie zadać pytanie, czym jest kasza, to odpowiedź mogłaby sprawić trudność. Najprościej rzecz ujmując kasza to obrobione – mniej lub bardziej – ziarno zbóż (np. pszenicy lub jęczmienia) i pseudozbóż (np. gryki). Na przykład kasza gryczana powstaje poprzez oczyszczanie i poddawanie termicznemu kondycjonowaniu (prażeniu) ziarniaków gryki. Następnie ziarna sortuje się według rozmiaru, obłuskuje, po raz kolejny sortuje po obłuskiwaniu oraz oddziela od nich odpady (łuski, zarodki, plewki kwiatowe) i inne produkty uboczne.
Kasze różnią się ze względu na grubość ziarna. Mamy więc kasze:
- Gruboziarniste (zwane krupami) – najmniej przetworzone, powstałe z całych ziaren (np. pęczak, kasza gryczana, jaglana).
- Średnioziarniste – powstają poprzez łamanie oczyszczonego ziarna na mniejsze części (np. kasza mazurska).
- Drobnoziarniste – otrzymywane poprzez rozdrobnienie kasz łamanych (np. manna, perłowa).
Ten podział ma duże znaczenie w kuchni i decyduje o tym, jaka potrawa może z danej kaszy powstać. Kasze gruboziarniste nie nadają się raczej do deserów i legumin, a kasze drobnoziarniste rzadziej podaje się z mięsami. Co można ugotować na obiad z krupami, sprawdzicie, przygotowując wyśmienite zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 1 cebula
- 200 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 100 g wędzonych suszonych śliwek
- 100 g grillowanej papryki
- 1 opakowanie Zapiekanki po włosku Knorr
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml śmietany 18%
- 100 g jarmużu
- 200 g dyni np. Hokkaido
- 10 g orzechów ziemnych niesolonych
- 100 g sera gruyer
- 3 łyżki olej roślinnego np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Pokrój w kosteczkę cebulę, umyj liście jarmużu i odetnij je od zgrubiałych łodyg, śliwki przetnij na pół, paprykę oraz dynię pokrój w kostkę o grubości około 1 cm.
- Ser zetrzyj, a orzechy upraż na suchej patelni.
- Zeszklij cebulę na gorącym oleju i dodaj do niej opakowanie zapiekanki po włosku Knorr.
- Wszystko zalej 250 ml wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, do momentu, aż kasza będzie miękka.
- Następnie do całości dodaj jarmuż, paprykę, dynię, śliwki, orzechy, mąkę, śmietanę i jajko i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.
- Plastry szynki rozłóż do małych porcelanowych naczyń, od spodu wyłożonych pergaminem.
- Rozdziel do naczyń odpowiednie porcje farszu do zapiekanki.
- Zapiekanki posyp po wierzchu serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.
Smacznego!
- Zapiekanki z dodatkami
- Rodzaje kasz
- Kasza gryczana