Kanapki z pełnoziarnistego chleba tostowego z dodatkiem zielonego hummusu na bazie bobu to apetyczna propozycja na letnią przekąskę, zdrowe śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- bób świeży – 500 g
- pasta tahini – 4-5 łyżek
- czosnek – 2 ząbki
- sok z cytryny – 3-4 łyżki
- przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
- mięta – kilka listków
- sól i pieprz – do smaku
- ostra papryka w proszku – szczypta
- czarny sezam – do dekoracji
- Chleb tostowy pełnoziarnisty – 6 kromek
Przygotowanie:
- Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki.
- Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę.
- Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu.
- Podajemy z kromkami chleba tostowego pełnoziarnistego (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).