Składniki:
Ciasto:
- 0,6 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 100 g masła
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 100g cukru
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1/2 kostki (100 g) masła
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Szkliwo:
- 1 jajko
- cukier perlisty do posypania
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w misce z cukrem. W garnku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie może być gorące).
- Mąkę wymieszaj z kardamonem. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dolej lekko ciepłe mleko z masłem i dodaj jajko.
- Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Do wymieszanego płynu dodaj powoli mąkę z kardamonem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy; na sam koniec pozostaw je, aby się nieco napowietrzyło.
- Dokładnie wyrób ciasto przez 10-15 minut (możesz użyć robota kuchennego).
- Wyrobioną masę odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi ona swoją objętość, wyłóż ją na stół oprószony mąką i rozwałkuj na grubość 1 cm o kształcie prostokąta.
- W międzyczasie możesz przygotować nadzienie. Rozetrzyj masło z cukrem i cynamonem na jednolitą, gładką masę. Rozwałkowane ciasto posmaruj nadzieniem, zwiń je w rulon i pokrój na kawałki o grubości ok. 1-2 cm.
- Pozostaw na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmaruj je jajkiem i posyp cukrem perlistym.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i piecze do zrumienienia ok. 5-6 min.