Meksykański wieczór sylwestrowy: przepis na quesadillas

Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów, smaków i przypraw. Kochamy ją za dużą ilość warzyw oraz lekko pikantne potrawy. Nic nas nie rozgrzeje w zimowy wieczór tak, jak tortilla przyrządzona według meksykańskiego przepisu. Królują tutaj intensywne smaki, ale miłośnicy delikatniejszej kuchni również znajdą coś dla siebie.

quesidillas
Meksykański wieczór sylwestrowy: przepis na quesadillas

Quesadillas, to proste danie, którego podstawą jest kukurydziana tortilla. Do jego przyrządzenia nie potrzeba wybitnych umiejętności kulinarnych ani specjalnych składników. Wystarczą te ulubione, które zawsze są w lodówce.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 słoiczek papryki chili marki Kühne
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 tortille kukurydziane
  • 1 butelka sosu Salsa marki Kühne
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj, wyczyść i pokrój na kawałki.
  2. Papryczkę chili pokrój w plasterki, a kurczaka w kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć mięso, a po jego krótkim podsmażeniu dodaj pokrojone warzywa i dopraw wszystko solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw.
  5. Całość smaż przez 10 minut.
  6. Tortille posmaruj sosem Salsa i połóż na nich farsz.
  7. Zawiń i udekoruj kolendrą.

 

Smacznego!