Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej mocno zakorzenione w naszej polskiej kulinarnej tradycji. Inne mniej popularne nazwy klusek śląskich to kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy i gumiklyjzy.

Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą

Składniki:

  • opakowanie klusek śląskich z dziurką Jawo

Sos serowy:

  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 150 g kremowego serka twarogowego
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • ½ szklanki tartego sera na wierzch
  • rukola
  • sól i pieprz
  • łyżeczka masła
  • oliwa z oliwek, najlepiej extra vergine lub vergine
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj kluski śląskie z dziurką Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotuj sos serowy: serek twarogowy przełóż do rondelka, wlej śmietankę, wsyp pokruszony ser pleśniowy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu.
  3. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  5. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
  6. Ugotowane kluski ułóż w naczyniu, polej sosem, przypraw pieprzem i oregano, posyp orzechami i tartym serem oraz zapiekaj ok. 7 – 10 min. do czasu aż sos ponownie się roztopi, a wierzch lekko zarumieni.
  7. Umyj i osusz rukolę, oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Ułóż rukolę na zapieczonych kluskach i gotowe.