Składniki:
- opakowanie klusek śląskich z dziurką Jawo
Sos serowy:
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
- 150 g kremowego serka twarogowego
- szklanka śmietany 18%
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 5 łyżek orzechów włoskich
- ½ szklanki tartego sera na wierzch
- rukola
- sól i pieprz
- łyżeczka masła
- oliwa z oliwek, najlepiej extra vergine lub vergine
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Ugotuj kluski śląskie z dziurką Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotuj sos serowy: serek twarogowy przełóż do rondelka, wlej śmietankę, wsyp pokruszony ser pleśniowy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu.
- Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
- Ugotowane kluski ułóż w naczyniu, polej sosem, przypraw pieprzem i oregano, posyp orzechami i tartym serem oraz zapiekaj ok. 7 – 10 min. do czasu aż sos ponownie się roztopi, a wierzch lekko zarumieni.
- Umyj i osusz rukolę, oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Ułóż rukolę na zapieczonych kluskach i gotowe.