Karnawałowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby goście mieli w czym wybierać. Najlepiej sprawdzają się przekąski na zimno – wystarczy postawić je na stole, żeby nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Poczęstunek powinien być zorganizowany w formie szwedzkiego stołu. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera oraz nakłada sobie, co i ile chce. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się przekąski mięsne – są sycące i dodają energii.
– Każdy z nas z pewnością bawił się na niejednym domowym przyjęciu, gdzie serwowane były koreczki. Zamiast klasycznych, warto przygotować koreczki z salami, pokrojonym pumperniklem, ogórkiem konserwowych, czarną oliwką i papryką marynowaną z dodatkiem sera pleśniowego. Wyróżnią się swoją oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także smakowite, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami. Natomiast sałatka z szynkową z kurczaka, zwieńczona przepysznym, aromatycznym sosem koktajlowym i udekorowana kaparami oraz płatkami chilli z pewnością nasyci gości – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Koreczki z salami i sera pleśniowego
Składniki:
- opakowanie salami w przyprawach ZM Pekpol
- kilka kromek pumpernikla
- papryka marynowana
- oliwki czarne
- ogóreczki konserwowe
- 200 g sera pleśniowego
Sposób przygotowania:
- Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty.
- Posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami.
- Spiąć wykałaczką.
- Warzywa pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.
Pikantne tortille z kurczakiem w galarecie
Składniki:
- 10 plasterków kurczaka w galarecie ZM Pekpol
- 10 plasterków sera żółtego
- opakowanie małych tortilli
- mała sałata lodowa
- 2 pomidory
- 6 oliwek
- marynowana papryka pepperoni
- majonez
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokroić w mniejsze kawałki.
- Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły, następnie posmarować majonezem.
- Nałożyć po kolei kurczaka w galarecie, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon.
- Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki.
- Przekłuć wykałaczkami.
Sałatka z szynkową z kurczaka i sosem koktajlowym
Składniki:
- sałata lodowa
- 6-7 sztuk pomidorków koktajlowych
- melon
- 1 łyżeczka kaparów marynowanych
- 100 g szynkowej z kurczaka ZM Pekpol
- sos koktajlowy
- świeży tymianek
- płatki chilli
Sposób przygotowania:
- Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki.
- Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki szynkowej z kurczaka.
- Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli.
- Dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe!
Sos koktajlowy
- Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku.
- Dodać trochę soku z cytryny do smaku.
- Całość dokładnie wymieszać.