Karnawałowe przekąski – sprawdź nasze top 3

Karnawał to idealna okazja na zorganizowanie przyjęcia dla znajomych, zabawy z przyjaciółmi czy przyjęcia rodzinnego. Jeśli organizujesz imprezę karnawałową w domu, warto już teraz o niej pomyśleć.

Karnawałowe przekąski – sprawdź nasze top 3

Karnawałowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby goście mieli w czym wybierać. Najlepiej sprawdzają się przekąski na zimno – wystarczy postawić je na stole, żeby nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Poczęstunek powinien być zorganizowany w formie szwedzkiego stołu. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera oraz nakłada sobie, co i ile chce. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się przekąski mięsne – są sycące i dodają energii.

– Każdy z nas z pewnością bawił się na niejednym domowym przyjęciu, gdzie serwowane były koreczki. Zamiast klasycznych, warto przygotować koreczki z salami, pokrojonym pumperniklem, ogórkiem konserwowych, czarną oliwką i papryką marynowaną z dodatkiem sera pleśniowego. Wyróżnią się swoją oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także smakowite, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami. Natomiast sałatka z szynkową z kurczaka, zwieńczona przepysznym, aromatycznym sosem koktajlowym i udekorowana kaparami oraz płatkami chilli z pewnością nasyci gości – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Koreczki z salami i sera pleśniowego

Składniki:

  • opakowanie salami w przyprawach ZM Pekpol
  • kilka kromek pumpernikla
  • papryka marynowana
  • oliwki czarne
  • ogóreczki konserwowe
  • 200 g sera pleśniowego

Sposób przygotowania:

  1. Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty.
  2. Posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami.
  3. Spiąć wykałaczką.
  4. Warzywa pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.

Pikantne tortille z kurczakiem w galarecie

Karnawałowe przekąski – sprawdź nasze top 3

Składniki:

  • 10 plasterków kurczaka w galarecie ZM Pekpol
  • 10 plasterków sera żółtego
  • opakowanie małych tortilli
  • mała sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 6 oliwek
  • marynowana papryka pepperoni
  • majonez

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły, następnie posmarować majonezem.
  3. Nałożyć po kolei kurczaka w galarecie, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon.
  4. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki.
  5. Przekłuć wykałaczkami.

Sałatka z szynkową z kurczaka i sosem koktajlowym

Karnawałowe przekąski – sprawdź nasze top 3

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 6-7 sztuk pomidorków koktajlowych
  • melon
  • 1 łyżeczka kaparów marynowanych
  • 100 g szynkowej z kurczaka ZM Pekpol
  • sos koktajlowy
  • świeży tymianek
  • płatki chilli

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki.
  2. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki szynkowej z kurczaka.
  3. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli.
  4. Dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe!

Sos koktajlowy

  1. Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku.
  2. Dodać trochę soku z cytryny do smaku.
  3. Całość dokładnie wymieszać.