Czy zawsze smakuje? Czy musi być na świątecznym stole?
Nie, bo karp to polska ryba dobra na każdą porę. Czasem mulisty i tłusty, ale tradycyjnie go spożywamy.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 3 osób
Składniki:
1 średni karp
szczypta soli
12 dag masła
1 cytryna
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 marchewka
1 cebula
1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
Sposób przygotowania:
1. Karpia podziel na dzwonka, natrzyj solą i pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
2. W naczyniu do gotowania ryb ugotuj wywar z warzyw i kostki Bulionu na włoszczyźnie.
3. Włóż do wrzątku karpia. Wywar możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu.
4. Ostrożnie wyjmij, ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną.
5. Gorącą potrawę polej lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do smażenia karpia.