Wytrawne tartaletki

Choć termometr za oknem jednoznacznie wskazuje środek zimy, atmosfera może zrobić się naprawdę gorąca. Wszystko za sprawą karnawału, dzięki któremu początek roku będzie pełen zabaw, kolorowych dekoracji oraz znakomitego jedzenia. Każda impreza zasługuje na odpowiednią oprawę, również kulinarną!

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 12 gotowych tartaletek kruchych
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
  • 1 szczypta Chili z Indii Knorr
  • 3 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 0,5 kostki sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Usuń z papryki pestki. Pokrój w kostkę i połącz ze sobą warzywo i wędzonego łososia.
  2. Połącz śmietankę z czosnkiem, parmezanem, jajkami i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym mikserem.
  3. Posiekaj zioła i dodaj je do przygotowanej masy.
  4. Farsz z łososia i papryki porozdzielaj do tartaletek.
  5. Przygotowane tartaletki rozłóż na blaszce z piekarnika. Porozlewaj sos jajeczny na 2/3 wysokości tartaletek. Wszystko piecz w 160 stopniach przez około 15 minut, aż masa jajeczna się lekko zetnie.
  6. Na koniec rozkrusz ser feta i posyp nim wierzch tartaletek. Przekąski możesz serwować na ciepło lub na zimno.