
Parówki kojarzą nam się najczęściej podgrzewaniem w wodzie, lub mikrofali. Nie są to jednak jedyne pomysły na wykorzystanie ich. Można przyrządzić je w formie przystawki np. na przyjęciu. Parówki dobrze smakują w towarzystwie chociażby szpinaku. Nieoczywiste połączenia mogą okazać się pyszne!
Składniki:
- Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
- Ciasto francuskie
- Garść startego żółtego sera
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Szpinak wraz z czosnkiem odparuj na patelni, przypraw solą i pieprzem, następnie ostudź.
- Posmaruj ciasto francuskie masą szpinakową, posyp startym serem i zawiń w nie parówki.
- Gotowe sakiewki posmaruj jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i
zapiecz do rumianego koloru.