Tortille z mąki gryczanej

Mąka gryczana to świetna alternatywa dla osób chcących wyeliminować lub ograniczyć spożywanie glutenu. Sprawdźcie przepis szefa kuchni Knorr na apetyczne, bezglutenowe i lekkie tortille!

Tortille z mąki gryczanej.

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 125 g mąki gryczanej
  • 250 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 100 g rukwi wodnej

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wodę z mąką gryczaną. Następnie dodaj do masy szczyptę soli i jajko. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, podobnie jak na ciasto naleśnikowe. Odstaw je na godzinę do lodówki.
  2. Z przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki.
  3. Odcedź czerwoną fasolę z puszki i wrzuć ją do kielicha blendera. Wsyp zawartość opakowania Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr, dodaj musztardę i miód. Całość zmiksuj na pastę.
  4. Naleśniki posmaruj przyrządzoną pastą. Na wierzch połóż łososia oraz kilka listków rukwi wodnej.
  5. Ciasto z farszem zwiń starannie w rulon, a następnie pokrój w grubsze plastry i poprzebijaj wykałaczką.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Smacznego!