
Składniki:
- kasza jaglana – 300 gramów
- pomidory suszone – 100 gramów
- Fix Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr – 1 opakowanie
- siemię lniane – 50 gramów
- pestki dyni – 50 gramów
- natka pietruszki – 1 pęczek
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 3 łyżki
- pomidory pelati krojone – 1 puszka
- chilli – 1 sztuka
- mała cebula – 1 sztuka
- jajko – 1 sztuka
- bułka tarta – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotuj na miękko, lekko ją rozgotowując. Wystudź. Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.
- Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.
- W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.
- Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.
- W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie Fixu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.