
Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.
Czerwone naleśniki jarosza
Składniki:
- mąka (2,5 szklanki)
- jajka (2 szt.)
- woda (1 szkl.)
- koncentrat pomidorowy (mały)
- szczypta soli
- cebula
- papryka czerwona (1 szt.)
- pieczarki (30 dag)
- puszka kukurydzy
- żółty ser (5 dag)
- kostka bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
- Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą.
- Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki.
- W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz.
- Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem i odcedzoną kukurydzę.
- Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie.
- Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser.
- Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.
Zielone naleśniki z kurczakiem
Składniki:
- mąka (2,5 szklanki)
- jajka (2 szt.)
- mleko (1 szklanka)
- masło (2 łyżki)
- mrożony szpinak (50 dag)
- szczypta soli
- starta gałka muszkatołowa
- pierś z kurczaka
- ogórek
- pomidor
- ser feta
Sposób przygotowania:
- Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy.
- W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników.
- Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
- Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni.
- Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę.
- Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut.
- Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.