
Bataty są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Niektóre z nich zawierają też likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Posiadają nawet właściwości przeciwnowotworowe! Warto skorzystać z ich bogactwa, przygotowując pyszną, jesienną zupę krem.
Składniki:
- Duża cebula
- ok. ½ kg. batatów
- Puszka pomidorów marki Sandra
- 1 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- Odrobina masła klarowanego do podsmażenia
- Śmietana do zup
- Natka pietruszki
- Pestki dyni
- Sól, pieprz, kurkuma
Sposób przygotowania:
- Na maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę.
- Dodajemy pokrojone w małą kostkę bataty i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Chwilę podsmażamy i dodajemy bulion oraz pomidory.
- Gotujemy przez ok. 15 minut.
- Blendujemy na jednolitą masę.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy odrobinę kurkumy.
- Przed podaniem mieszamy ze śmietaną, dekorujemy pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.
Wpis znaleziono dzięki:
- krem pomidorowy z batatami
- zupa krem
- bataty przepis