
Świetną alternatywę stanowi też leczo, którego składnikiem jest mięso mielone, np. z drobiu, czy kawałki mięsa wieprzowego bez kości. Przygotowując leczo w takiej wersji, nie musimy martwić, że członkowie rodziny zaraz staną się głodni. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni, rozgrzewając nas od środka. Pamiętajmy, że do przyrządzenia dania w tej odsłonie możemy użyć wielu rodzajów mięsa, w zależności od upodobania.
Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
- 3 papryki w różnych kolorach
- 1 puszka pomidorów
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta tymianku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
2. Dodaj mielone mięso drobiowe, chwilę podsmaż.
3. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Gotuj ok. 20 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Duś do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr, by podkreślić smak dania, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj.