Leczo z mięsem mielonym

Leczo z mięsem mielonym to idealny sposób na posiłek smaczny, szybki i sycący! Szczególnie na chłodne dni.

Leczo z mięsem mielonym

Świetną alternatywę stanowi też leczo, którego składnikiem jest mięso mielone, np. z drobiu, czy kawałki mięsa wieprzowego bez kości. Przygotowując leczo w takiej wersji, nie musimy martwić, że członkowie rodziny zaraz staną się głodni. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni, rozgrzewając nas od środka. Pamiętajmy, że do przyrządzenia dania w tej odsłonie możemy użyć wielu rodzajów mięsa, w zależności od upodobania.

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
2. Dodaj mielone mięso drobiowe, chwilę podsmaż.
3. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Gotuj ok. 20 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Duś do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr, by podkreślić smak dania, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj.