Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- pół litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 100g Chrupiącej sałatki Bakalland
- 100g Migdałów Bakalland
- 150ml jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
- Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i koimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilkucentymetrowe główki.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- W garnku o grubym spodzie rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista.
- Następnie dodajemy pokrojone łodygi szparagów i smażymy całość mieszając co chwilę przez 3 minuty.
- Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, dodajemy główki szparagów i gotujemy przez 8 minut.
- Gdy zupa będzie gotowa, wyjmujemy kilka główek szparagów, a pozostałe blendujemy na gładką zupę krem razem z jogurtem naturalnym.
- Podajemy z migdałami, prażonym słonecznikiem, dynią i orzechami pinii.